Museu i mines neolítiques de Gavà abril 2007

Gavà, 26 d'abril de 2007


En Joan Munt ens ho anunciava a finals de 2006:

A la espera de que sigui possible entrevistar-nos amb el nou President de la Generalitat, el dinar-visita el farem al Museu de Gavà, on visitarem les increïbles mines Neolítiques de Variscita, mineral que circulava per Europa duran el Neolític, i no es sabia on hi havia mines fins que es varen descobrir les de Gavà, que son les úniques a Europa...
i un mes abans de la data ens deia:
Apreciats amics:
Ja tinc reservada visita al Parc arqueològic de Gavà el dia 26 de Abril a les 11:45.
Es pot anar amb tren.
El restaurant encara no el sé, ja que hi ha dues opcions, una a Gavà i un altre a una ermita, però s'ha de anar amb cotxe.
Els que vulguin visitar al Museu el horari es de 9:30 a 14, i de 17 a 20. Si voleu, puc organitzar una visita a les 10:30, i els que no puguin, poden anar per el seu conte a les 17h.
A reveure
i, efectivament, el dia assenyalat hi vàrem anar uns quants. El Museu de Gavà va néixer l´any 1978 com a conseqüència de la singular riquesa arqueològica de la zona, evidenciada especialment a les excavacions que es portaren a terme en les Mines Prehistòriques de Gavà i a la cova de Sant Sadurní, a Begues. A l´exposició permanent es poden contemplar molts dels objectes trobats a les mines, entre els quals destaquen els enterraments, algun d´ells amb rics conjunts d´ofrenes, la presència d´un crani d´un home adult, al qual se li va practicar una doble trepanació, i la Venus de Gavà, la representació d´una deessa de la fertilitat.
Al jaciment de les Mines Prehistòriques vàrem trobar el testimoni de totes aquestes activitats així com de la mineria de variscita, mineral preciós que s´utilitzava per elaborar joies que eren intercanviades entre comunitats veïnes. El que més em va agradar va ser que tots els entorns són reconstruïts utilitzant les darreres tecnologies audiovisuals i multimèdia.

Per a més informació consultar les webs del
museu i el parc.

El grup a la porta del parc arqueològic...

... i a l'entrada de la mina simulada
_____________________________________________
Gràcies Joan per la teva feina en aquesta i altres visites!